Zzp’ers kijken vol vertrouwen naar hun eigen toekomst. Ze verwachten groei in omzet en winst en werken actief aan hun ondernemerschap. Tegelijkertijd uiten zij kritiek op de manier waarop de media berichten over de toekomst van zzp'ers als gevolg van de Wet DBA. Volgens hen ligt de focus in de media te veel op schijnzelfstandigheid en kwetsbare sectoren, wat een eenzijdig en te negatief beeld van het ondernemerschap schetst.
Dat blijkt uit recent onderzoek van Knab onder 15.000 zzp'ers die geen baan in loondienst naast hun onderneming hebben.
De Wet DBA is ingevoerd om schijnzelfstandigheid te bestrijden. Hierdoor moeten zowel zzp’ers als hun opdrachtgevers aantonen dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Dit kan vooral een risico vormen voor zzp’ers in sectoren waar langdurige samenwerkingen en afhankelijkheid van één opdrachtgever gangbaar zijn.
Hoewel veel zzp’ers aangeven zich weinig zorgen te maken over deze wet, geldt dat niet voor iedereen. Ongeveer drie op de tien zzp’ers maken zich hier wél druk om, met name in sectoren als ICT, overheid en zorg. In branches waar voornamelijk met particuliere klanten wordt gewerkt, speelt dit vraagstuk minder, omdat de kans kleiner is dat de Belastingdienst de samenwerking als een dienstverband bestempelt.
Niet alleen de sector, maar ook het soort opdrachtgever beïnvloedt hoe zzp’ers de Wet DBA ervaren. Zzp’ers die werken voor particuliere klanten maken zich doorgaans minder zorgen dan degenen die opdrachten uitvoeren voor bedrijven, overheidsinstanties of publieke instellingen. Dit komt doordat de Belastingdienst samenwerkingen met particulieren minder snel als een dienstverband ziet.
Uit bovenstaande cijfers blijkt dat zorgen niet ten koste hoeven te gaan van vertrouwen in de toekomst.
Uit het onderzoek blijkt dat zzp’ers maatregelen treffen om zorgen bij zichzelf en opdrachtgevers weg te nemen door:
Ook het inkomen speelt een belangrijke rol in hoe zzp’ers de Wet DBA ervaren. Zzp’ers met hogere winsten maken zich vaker zorgen: 35% van de zzp'ers met een winst boven de € 100.000 maakt zich zorgen, terwijl dat percentage afloopt naar 23% van de zzp’ers met een winst onder €20.000. Tegelijkertijd neemt het optimisme over de toekomst van het eigen bedrijf toe naarmate de winst hoger is.
Het aantal declarabele uren blijkt ook van invloed op de zorgen rondom de Wet DBA. Zzp’ers die wekelijks meer dan 32 uur factureren, maken zich vaker zorgen: 37% van hen ziet de wet als een aandachtspunt. Ter vergelijking, onder zzp’ers die minder dan 16 uur per week declareren, is dit slechts 19%. Ondanks deze zorgen blijft het optimisme onder alle groepen hoog, met percentages tussen de 82% en 89%.
Veel zzp’ers uit het onderzoek zijn kritisch over hoe de media de impact van de Wet DBA op zelfstandig ondernemerschap belichten. Zo’n zes op de tien vinden de berichtgeving (te) negatief.
De kritiek richt zich vooral op de eenzijdige nadruk op risicosectoren zoals zorg en kinderopvang, en op zzp’ers in kwetsbare schijnconstructies. Veel zelfstandigen ervaren dat er in de media te weinig aandacht is voor de grote verschillen tussen sectoren en dat zij daardoor onterecht over één kam worden geschoren.
Ondanks zorgen over de Wet DBA en negatieve media-beeldvorming zien zzp'ers hun toekomst zonnig tegemoet. Hun pragmatische aanpak, proactieve maatregelen en focus op groei onderstrepen hun veerkracht.